Undvik skador

Undvik skador när du tränar

Träning är viktigt för barn, unga och vuxna. Det ger färre sjukdomar, mindre skador i vardagen och längre liv. Dock är det vanligt att råka ut för skador under träning och felaktig träning kan öka riskerna. Det är bra att undvika onödiga skador.

För att undvika onödiga skador så som löparknä, knäskador, hälsporre, ont i hälsenan och muskelbristning med mera är det bra att förebygga genom att bland annat stretcha och värma upp ordentligt innan träning.

Värmer man upp blir smidigare samt att man drabbas mer sällan av skador. Dessutom presterar man bättre.

Orsaken är att uppvärmningen får igång blodcirkulationen och musklerna är syresatta och redo att prestera från start. Du bör även vara försiktig om du är otränad. Börja träna försiktig och intensifiera allt eftersom.

Det är viktigt att använda sig av rätt utrustning. Som till exempel att satsa på rätt sorts skor. Det kan vara viktigare än du tror! Om du har dåliga skor, så ökar det risken för olika skador, bland annat hälsporre, ont i hälsenan, löparknä och knäskador.

För att undvika en överansträngningsskada, så se till att göra paus då och då, se även till att göra dina rörelser på rätt sätt. Se även till att träna varierat. Överträning är inte heller bra, utan du måste vila mellan varven. Se till att du äter en sund kost, med alla näringsämnen. Din kropp behöver vila och sömn. Träna mångsidigt. Du bör inte heller träna om du inte mår bra, utan ta ett par dagars vila. Efter träning är det även viktigt med nedvarvning.