Idrott och skador

Om man ser generellt till idrott och skador så finns det idag flera vanliga skador man kan drabbas av.

Anledningar till att man får en idrottsskada är oftast på grund av överansträngning. Detta kan leda till slitage av kroppens olika delar.

Idrottsskador bland barn och ungdomar är mycket vanligt. Man räknar med att det är så många som 60 000 barn som skadar sig varje år.

Detta då de utöver olika idrotter och skadorna är då så illa att de måste söka vård. Så det är troligen fler som skadas då alla inte söker vård.

De allra vanligaste sporterna där man får skador, så illa att man söker vård är olika typer av bollsporter.

Man räknar med att inom fotboll så är det mellan 40-60 % som skadar sig varje år. 30-45% av utövare inom idrotter som brottning och gymnastik skadar sig varje år.

Barn och unga drabbas ofta av liknande eller samma skador som vuxna.

Bland annat är det mycket vanligt förekommande med knäskador inom en mängd idrotter, särskilt inom de som innehåller snabba riktändringar. Det är inom sporter som fotboll, handboll och innebandy detta sker.

Att förebygga skador redan i tidig ålder är mycket viktigt! Skador kan annars bäras med hela livet. Att undvika skador görs beroende på vad det är för idrott och vad det är för vanliga skador som sker i just den.

Ett bra sätt att förebygga de flesta idrottsskador är via styrketräning eftersom muskelstyrka är kopplad till hur stor skaderisken är.

bild skador på idrottande ungdomar

Vanliga skadeområden

 

Skadeområden som är vanliga är knä, fotled och baksida lår, men med en bra styrketräning så går flera av dessa skador att förebygga.

Knäskador kan många gånger bero på en svag bål eller att baksida lår är förhållandevis svag mot framsida lår.

För att förhindra fotledsskador så som stukningar är det bra att utföra balansövningar på ett ben.

De vanligaste skadorna inom idrotten är dessa:

Muskelbristning

En muskelbristning är ganska så vanligt att råka ut när man idrottar intensivt. Det påverkar den som idrottar en hel del och det gör ont!

En muskelbristning är något som sker när en muskel utsätts för sådana påfrestningar som resulterar i avslitning av några fibrer.

Nacksmärta

Nacksmärta är vanligt inom vissa typer av idrotter. Det sker ofta inom simning, tennis, boxning och tävlingscykel.

Själva smärtan kan ha flera orsaker men det beror oftast på att man har ett rörelsemönster som är monotont.

Det ger personen i fråga spända muskler och låsningar i nacklederna och lederna i bröstryggen. Detta i sin tur ger smärtor i nacke.

Ländryggsbesvär

Detta sker inom många idrotter, så som tennis, golf, tyngdlyftning och kampsporter. Man får smärta längst ner i ryggen då man utför en långvarig och ensidig träning.

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge drabbar inte bara tennisspelare, trots namnet. Det är en inflammation i senor och muskler i underarmen som kontrollerar rörelsen av handlederna. Sporter som kan orsaka detta är så klart tennis, men även golf, baseball och tyngdlyftning.

Löparknä

Löparknä är en av vanligaste skadorna som drabbar löpare så väl de som joggar eller springer. Det är löpare på alla nivåer som kan drabbas. Många gånger drabbas den som nyligen börjat löpträna och som springer för långt och för hårt.

Benhinneinflammation

Detta kan man drabbas av genom att man har hoppat eller sprungit på underlag som är för hårda eller att man har tränat för hårt.

Fotledsvrickning

Fotledsvrickning är vanligt att man drabbas av inom idrotter så som tennis, volleyboll, badminton, cricket och fotboll. Läs mer om olika fotbesvär http://hälsporrekliniken.se/ont-i-foten/

Hälseneinflammation

Hälseneinflammation är en skada som drabbar många långdistanslöpare. Det som orsakar skadan är en överpronation av foten, eller att man tränat på för hårt underlag. Det kan även bero på att man har dåliga skor.

Ont i hälsenan

Ont i hälsenan och hälsenefäste beror allt som oftast på grund av överbelastning. Det kan drabba alla, oavsett om man idrottar eller inte. Det är ibland även kallat hälseneinflammation, men det är inte en inflammation utan smärtan beror på helt andra saker. Vuxna är de som främst drabbas, men barn kan drabbas de med.

Hälsporre

Hälsporre är vanligt hos löpare som precis börjar löpträna. Det kan bero på att man sprungit på hårda underlag, eller att man har för tunna skor som inte dämpar stegen. Hälsporre kallas även för Plantar fasciit.